Проф. Георги Карасимеонов

Проф. Георги Карасимеоно е политолог, бивш ръководител на катедра „Политология“ в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.  Доктор по право, доктор на философските науки, специализирал  Конституционно право във Виена и американско право в Амстердам (1983). Бил е член на общото събрание на Международната политическа асоциация, председател на Българската асоциация на политическите науки, член на Изпълнителния комитет на европейската мрежа за политически науки от 2001 г., гостуващ професор в университети в САЩ, Швеция и Западна Европа. Консултант на Първо главно управление на ДС.

 

„12+3“ се  утвърди в ефира на БНР в началото на демократичните промени, превръщайки се в символ на новоизвоюваната свобода на словото и на политическия плурализъм.

Чрез „12+3“ слушателите на радиото, а те бяха милиони, защото частните медии тепърва започваха своя живот, откриха света на свободната журналистика.

„12+3“ не само им поднасяше многообразни новини и анализи от България и света, но даваше трибуна на различни мнения и възгледи, отразяваше сблъсъка на различни позиции. Като участник в предаванията на „12+3“ и като техен ревностен слушател си спомням как провокираха публичните дебати и формираха общественото мнение.

Политиците от различни течения и партии се надпреварваха да получат „достъп“ до „12 плюс три“ и защитят чрез ефира своите политики и действия.

Предаването даде изява на ново поколение журналисти, които не се поддадоха на изригванията на недоволство и опитите за натиск от политическата класа, която с особен трепет и „ нервност“ посрещаше ежедневно 12 часа, началото на емисиите. Някои от журналистите платиха за своята гражданска позиция, защитавайки свободата на словото. Те станаха и школа на нов тип журналистически професионализъм, който се налагаше в нова, демократична България.

„12  + 3“  и днес е слушано предаване, конкурирайки се с множество медии в една нова среда. Но тези,които съградиха неговия облик ще останат със  своята запазена марка в историята на БНР и новата журналистика, родена след 1989-а година.

 

 

Реклама

Началото на радиопредаването, което някога слушаха милиони

%d блогъра харесват това: